Tamaryndowiec jest rośliną, o której stopniowo mówi się coraz częściej. Jest to drzewo, z którego możemy korzystać w różnych gałęziach przemysłu. Jednak to zastosowania kulinarne tej rośliny są najszersze.

Czym jest tamaryndowiec indyjski? Jakie ma właściwości? W jaki sposób można wykorzystywać go w kuchni?

Czytajcie dalej.

Tamaryndowiec indyjski – co to za roślina?

Tamaryndowiec indyjski należy do drzew długo żyjących. Drzewo to może osiągnąć wysokość nawet do 30 metrów. Dziko rosnące tamaryndowce potrafią, więc osiągać naprawdę gigantyczne rozmiary. Również obwód pnia może wprawiać w osłupienie, ponieważ dochodzi on do nawet 8 metrów.

Kora tamaryndowca ma brązowo-szary kolor, jest szorstka w dotyku, a przy tym dość łatwo się łuszczy. Bardzo charakterystyczne są liście tamaryndowca indyjskiego, które składają się z kilkunastu podłużnych i zaokrąglonych na końcach pojedynczych listków. Wygląd ten może przywołać na myśl liście robinii akacjowej, czyli powszechnie znanej akacji.

Co stanowi ciekawostkę, liście te składają się na noc podobnie jak liście paproci. Również liście tamaryndowca można stosować w kuchni. Najczęściej stanowią one zamiennik warzyw u rdzennych mieszkańców terenów, na których tamaryndowiec indyjski jest naturalnie spotykaną rośliną.

Skąd wziął się tamaryndowiec indyjski?

Chociaż początkowo, chociażby ze względu na nazwę, brano pod uwagę, że krajem pochodzenia tej odmiany tamaryndowca są Indie, to tak naprawdę tamaryndowiec pochodzi z terenów Afryki.

Jest to istotne ze względu na mylne podejście wielu osób to tamaryndowca jako rośliny wymagającej dużej wilgotności gleby. W rzeczywistości jednak wymogi tej rośliny są znacznie niższe i dość często porównywane do baobabu.

Tamaryndowiec jest rośliną znaną od wielu wieków. Drzewo to było uprawiane w Egipcie już około 400 lat p.n.e.

Co warto wiedzieć o owocach tamaryndowca?

Owoce tamaryndowca są dość popularnym składnikiem potraw w niektórych rejonach świata. Najczęściej stosuje się je jako przyprawę o uniwersalnym zastosowaniu, a jednocześnie nadającą charakterystyczny smak. Owoce tamaryndowca nazywane są tamaryndami. Posiadają one również niejadalne pestki.

tamaryndowiec indyjski - itesco.pl
Tamaryndowiec indyjski jest drzewem mogącym osiągać nawet 30 metrów wysokości o owocach przypominających strąki.

Jaki smak ma tamarynd?

Smak owocowi tamaryndowca indyjskiego nadaje miąższ, który jest gęstą, ciemnobrązową papką o dość specyficznym zapachu.

Podobnie sytuacja ma się ze smakiem tamaryndu. Owoc ten jest słodko – kwaśny, lekko ostry, a przy tym możemy wyczuć delikatny owocowy posmak, którego nie sposób jednoznacznie sklasyfikować.

Część osób, które miały okazję spróbować tego owocu określają jego aromat jako zbliżony powideł bądź daktyli.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w tamaryndowcu indyjskim?

Owoc tamaryndowca indyjskiego zawiera najwięcej cukrów. Około 70% jego składu to węglowodany, 3% zawartości to białka. Tłuszcze stanowią zaledwie 1% owocu.

Jednak oprócz tego w owocach tamaryndowca indyjskiego możemy znaleźć również witaminy i składniki mineralne takie jak:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina C,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Właściwości tamaryndowca

Potas oraz żelazo pobudzają produkcję czerwonych krwinek oraz wpływają na regulowanie ciśnienia tętniczego i utrzymanie go na prawidłowym poziomie.

Błonnik pokarmowy spełnia rolę pomocy przy procesach trawienia, a witamina A wpływa korzystnie na kondycję naszych oczu i zapobiega niektórym problemom związanym z nieprawidłowym widzeniem.

Witamina B1 w połączeniu z fosforem, magnezem i żelazem wspiera naszą odporność, a także wspomaga walkę z przeziębieniem.

Obecne w owocach tamaryndowca indyjskiego składniki chronią również serce, regulują poziom cholesterolu, łagodzą stany zapalne, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy.

Zastosowania kulinarne tamaryndowca

Tamaryndowiec ma wiele zastosowań. Dzięki temu mamy również najlepsze potwierdzenie słów mówiących o uniwersalności i wszechstronności owoców tego drzewa.

Tamaryndowiec indyjski jest wykorzystywany do produkcji:

  • soków,
  • dżemów,
  • syropów,
  • sosów.

Wytworzone z tamaryndu przetwory dodawane są później do rozmaitych deserów, potraw i sosów, między innymi:

  • hinduskich pani puri,
  • curry,
  • chutney,
  • owocowych napojów orzeźwiających,
  • angielskiego sosu Worcestershire.

Ponadto, tamaryndowiec znalazł zastosowanie przy doprawianiu potraw mięsnych oraz zawierających rośliny strączkowe. W połączeniu z octem nadaje się on do konserwowania ryb. Możemy również natknąć się na odmianę toffi wytwarzanego z tego owocu w państwach takich jak Filipiny czy Tajlandia.

Inne zastosowania tamaryndowca indyjskiego

Jednak zastosowanie tamaryndowca indyjskiego nie ogranicza się wyłącznie do kulinariów. Z drewna tamaryndowego robione są meble, nasiona wykorzystuje się do tworzenia biżuterii, a owocową miazgę do farbowania ubrań, najczęściej bielizny.

tamaryndowiec indyjski - itesco.pl
Ile kosztuje tamaryndowiec indyjski?

W jakiej postaci możemy kupić tamaryndowiec?

Chociaż w Polsce tamaryndowiec indyjski nie należy do najpopularniejszych owoców to nadal możemy go kupić. Niemożliwe niemal jest dostanie owoców tamaryndowca w świeżej postaci, jednak zawsze możemy pokusić się o przyprawę, miazgę owocową czy pastę z tamaryndu. Dostępne są również powidła tamaryndowe.

Jak wybrać dobry owoc tamaryndowca?

Jeśli udało nam się spotkać owoce tamaryndowca indyjskiego to warto wiedzieć jakie należy wybrać. Unikajmy kupowania tamaryndu, który jest pęknięty, posiada ciemne lub miękkie plamy. Oczywistym jest, aby zrezygnować z zakupu tamaryndu, jeśli ma on ślady pleśni.

Przeciwwskazania do jedzenia owoców tamaryndowca

Owoce tamaryndowca znajdujące się w śladowych ilościach w spożywanej przez nas żywności nie powinny spowodować u nas żadnych skutków ubocznych. Ostrożność powinny zachować jednak osoby chorujące na cukrzycę, kobiety ciężarne czy karmiące piersią ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

Spożywania tamaryndowca nie należy również łączyć z niektórymi lekami, między innymi ibuprofenem oraz aspiryną, ponieważ zwiększa on wchłanianie tych substancji przez organizm.

Producenci i ceny

Do producentów oferujących owoce tamaryndowca indyjskiego bądź przetwory z niego zrobione należą firmy takie jak Bolero, Jefi, Jeeny’s, Lobo, Thai Heritage, Patak’s, Tamarind, TRS czy Cosmoveda. Ceny produktów z tamaryndu wahają się od około 4 do 50 złotych za 200 g. Do najpopularniejszych przetworów zaliczamy pastę z tamaryndowca, której koszt wynosi od około 10 do 20 złotych.

Czy mieliście okazję spróbować owoców tamaryndowca?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *