Skorzonera to roślina mało znana, jednak bardzo zdrowa i smaczna. Można przygotowywać ją na wiele sposobów, między innymi gotować czy piec. Jest ona jednak dość często mylona z salsefią.

Jakie są właściwości i zastosowania skorzonery? Jak ją gotować i dlaczego bywa mylona z salsefią?

Czytajcie dalej.

Czym jest skorzonera?

Skorzonera to najczęściej stosowana nazwa dla rośliny jaką jest wężymord czarny korzeń. Jednak nazw z jakimi możemy się spotkać jest kilka, między innymi czarne korzonki czy zimowe szparagi.

Niestety, w Polsce jest to roślina często niedoceniana. Dlatego też warto o niej mówić, aby jak najwięcej osób dowiedziało się o wartościach odżywczych i mnogości zastosowań tego warzywa.

Jadalną częścią skorzonery jest jej korzeń o charakterystycznej, czarnej barwie oraz całkowicie białym miąższu.

Jako ciekawostkę dodamy, że dawniej sądzono, iż roślina ta jest skutecznym antidotum na jad żmii. To właśnie stąd wzięła się nazwa wężymord oraz skorzonera. Ostatnie określenie znajduje wytłumaczenie w języku włoskim, gdzie scorzone oznacza jadowitego węża.

Jaka jest różnica między skorzonerą, a salsefią?

Chociaż skorzonera oraz salsefia bywają dość często uosabiane jako jedno warzywo to nie należy ich ze sobą mylić.

Skorzonera, jak wspomnieliśmy na samym początku, to roślina, która zwie się wężymord czarny korzeń. Z kolei salsefia to inaczej kozibród porolistny. Jednak różnica polega nie tylko na nazwie roślin, ale również ich wyglądzie.

Skorzonera charakteryzuje się żółtymi kwiatami, podczas gdy salsefia ma kwiaty fioletowe. Podobieństwo wykazuje wygląd korzenia, ponieważ w obu przypadkach może ona kojarzyć się z pietruszką o ciemniejszym zabarwieniu.

Problem z rozpoznaniem tych roślin oraz ich mylenie wziął się z potocznego nazewnictwa. Skorzonera bywa bowiem określana jako czarna salsefia.

Jaki smak ma skorzonera?

Smak wężymordu porównywany jest najczęściej do szparagów, jednak wyróżnia go bardziej mączysta konsystencja. Z kolei smak szparagów jest najczęściej porównywany do smaku kalafiora bądź brokułów.

Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w skorzonerze?

Skorzonera jest warzywem obfitującym w składniki odżywcze, a jednocześnie nie dostarcza nam ona zbyt wielu kalorii. W 100 gramach czarnego korzenia znajdziemy zaledwie 63 kcal.

Wspomnieliśmy już nieco o składnikach odżywczych. Warto rozwinąć tę kwestię. Wężymord zawiera wiele witamin takich jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K.

W warzywie tym znajdziemy też składniki mineralne takie jak:

  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • selen,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

Skorzonera wykazuje dużą zawartość potasu. Znajdziemy go w tej roślinie tyle samo, co słynące z tego banany.

Właściwości prozdrowotne skorzonery

Jak mówiliśmy już na samym wstępie, skorzonera była stosowana jako lek mający zwalczać jad żmii. Działanie to nie zostało jednak udowodnione.

Jednak, mimo to skorzonera jest warzywem, które warto mieć w swojej kuchni. Czarny korzeń, oprócz licznych witamin i minerałów zawiera również inulinę. Jest to substancja, która wykazuje działanie obniżające poziom cukru. Jest to substancja bardzo przychylna osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2 oraz insulinooporność.

Inulina wykazuje również korzystny wpływ na stan oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Składnik ten ma także właściwości przyspieszające przemianę materii co z pewnością jest efektem, który zadowoli osoby będące na diecie redukcyjnej lub pragnące zachować szczupłą sylwetkę.

Witaminy z grupy B poprawiają z kolei funkcjonowanie układu nerwowego, a także pracę mięśni. Znajdujące się w skorzonerze żelazo oraz miedź wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd zewnętrzny. Wzmacniają one włosy i sprawiają, że stają się one bardziej błyszczące.

Żelazo oraz witamina C tworzą duet doskonały, ponieważ pobudzają one włosy do wzrostu. Regularne spożywanie skorzonery sprawia, więc, że nie powinniśmy martwić się wypadaniem włosów.

Wężymord to potężne źródło potasu. Jest to składnik mineralny odpowiedzialny za prawidłową pracę serca, mięśni, a nawet utrzymania w dobrym stanie kości.

Zastosowania kulinarne skorzonery

Skorzonera jest warzywem, które znalazło największe uznanie we Francji. To właśnie kuchnia francuska posiada najwięcej sposób na przygotowanie potraw z wykorzystaniem czarnego korzenia.

Skorzonerę można podawać na słodko, jak i na słono. Warzywo to doskonale komponuje się z miodem, czosnkiem, masłem czy sosami. Najpopularniej stosowany jako zwieńczenie potrawy i zapewnienie jej aromatu jest sos beszamelowy.

Czarną salsefię możemy gotować, piec, smażyć, marynować oraz traktować jako dodatek do innych potraw, jak jajecznica czy omlety.

skorzonera - itesco.pl
Skorzonera ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy ją piec, smażyć, gotować, a nawet marynować.

Jak gotować skorzonerę?

Korzeń wężymordu dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Skorzonera ma skłonność do zmiany koloru po obraniu. Aby tego uniknąć należy włożyć czarny korzeń do wody z dodatkiem soku z cytryny.

Skorzonerę należy wrzucać do wrzącej i osolonej oraz posłodzonej wody. Wężymord gotujemy na małym ogniu od około 30 do 45 minut.

Jak uprawiać skorzonerę?

Skorzonera najlepsze plony daje na ziemiach żyznych i próchniczych. Do jej uprawy wymagane jest stanowisko nasłonecznione. Pamiętajmy, aby unikać siania skorzonery w miejscach, gdzie uprawiane były pomidory, marchew, warzywa strączkowe oraz warzywa kapustne.

Nasiona wężymordu siejemy bezpośrednio do gruntu na przełomie marca i kwietnia na głębokość około 2 – 3 centymetrów. Pierwsze efekty powinniśmy zauważyć po około 2 tygodniach, gdy roślina zacznie kiełkować.

Kiedy zbierać skorzonerę?

Zbiory skorzonery odbywają się zawsze na jesień. Najczęściej ma to miejsce od połowy do końca października. Jednak jeśli spóźnimy się z tym nieco to nic nie szkodzi. Wężymord jest rośliną odporną na mrozy.

Pamiętajmy, aby nie przeprowadzać zbiorów, gdy ziemia jest zamarznięta. Korzenie stają się wtedy łamliwe, a ich przechowywanie będzie stanowiło wyzwanie.

W normalnych warunkach korzenie wężymordu przechowujemy w wilgotnym piasku.

Gdzie kupić skorzonerę?

Czarny korzeń nie należy do popularnych roślin co stanowi znaczne utrudnienie w jego zakupie. Na próżno szukać go zarówno w osiedlowych warzywniakach, jak i wielkich marketach. Największe prawdopodobieństwo na odnalezienie tej rośliny mamy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.

Bez większego trudu możemy natomiast zakupić nasiona skorzonery i uprawiać ją samodzielnie.

Producenci i ceny

Cena korzenia skorzonery waha się od około 15 do 25 złotych za kilogram. Możliwe jest również zakupienie nasion wężymordu, które znajdziemy w ofercie takich firm jak Plantico, W. Legutko czy Vilmorin. Cena nasion to około 2 – 3 złotych za 2 gramy.

Zobaczcie jaką apetyczną zupę można przygotować ze skorzonery:

Czy skusicie się na spróbowanie tego niecodziennego warzywa?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *