Salsefia – niedoceniana i niestety dość mało popularna roślina. A szkoda, ponieważ jej właściwości przemawiają zdecydowanie na jej korzyść. Ma ona wiele zastosowań w kulinariach, a jej zdecydowaną przewagą jest to, że możemy jeść ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

Czym dokładnie jest salsefia? Jakie są jej właściwości? W jaki sposób można ją stosować w kuchni?

Czytajcie dalej.

Salsefia – co to za roślina?

Salsefia jest rośliną, która należy do roślin astrowatych. Możemy spotkać się z wieloma nazwami dla tego warzywa.

Do innych i dość często stosowanych nazw należy kozibród porolistny, salsefia purpurowa, salsefia pospolita, gwiazda jerozolimska oraz kozia bródka. Często możemy natknąć się również na nazwę ostryga warzywna, którą nadali tej roślinie Amerykanie.

Salsefię możemy spotkać nie tylko w uprawach, ale również w naturalnych warunkach na terenach Algierii, Libii, Maroka, Tunezji czy Turcji.

Skąd wzięła się salsefia?

Roślina jaką jest salsefia posiada wiele odmiana, jednak za oryginał w tym zakresie uważany jest kozibród porolistny.

Salsefia pochodzi z terenów Morza Śródziemnego, a pierwszymi państwami, które poznały się na niej są Włochy oraz Francja. W Ameryce Północnej salsefia znalazła się dopiero w XVIII wieku i w niektórych jej częściach zyskała wielką sławę, a także chętnie ją uprawiano.

W czasach współczesnych salsefia nadal święci triumf na terenie Stanów Zjednoczonych. Jednak aktualnie najczęściej uprawiana jest tam odmiana Mammoth Sandwich Island.

Salsefia - itesco.pl
Jak jeść salsefię?

Czy salsefia to, to samo co skorzonera?

Warto zaznaczyć już na samym początku, że salsefia oraz skorzonera to nie to samo warzywo.

Salsefia, czyli jak już wcześniej mówiliśmy, kozibród porolistny to roślina o charakterystycznych fioletowych kwiatach. Do jadalnych części tych roślin należą zarówno kwiaty, jak i najcenniejszy w roślinie, korzeń. Jego długość wynosi zazwyczaj około 20 centymetrów długości, a z wyglądu przypomina pietruszkę.

Natomiast skorzonera to wężymord zwany również czarnym korzeniem. Kwiaty skorzonery są barwy żółtej, a nie fioletowej, a sam korzeń czarny.

Nieporozumienie związane z myleniem tych roślin wynika z potocznego nazewnictwa dla skorzonery. Bywa ona bowiem nazywana czarną salsefią.

Jakie witaminy i składniki mineralne są obecne w salsefii?

W salsefii możemy znaleźć wiele witamin oraz składników mineralnych mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Salsefia zawiera witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, błonnik, fosfor, inulinę, magnez, mangan, potas, wapń czy żelazo.

Właściwości salsefii

Już powiedzieliśmy jakie składniki odżywcze znajdują się w salsefii. Warto jednak rozszerzyć wiedzę na temat działania niektórych z powyżej wymienionych witamin i minerałów.

Potas pomaga ustabilizować ciśnienie krwi oraz wspomaga prawidłową pracę serca. Znajdujący się w salsefii fosfor jest odpowiedzialny za zdrowe i mocne kości, zęby oraz dobrą kondycję stawów. Rola jaką pełni w organizmie jest więc podobna to wapnia. Jednak wapń ma jeszcze jedno dodatkowe zadanie, odpowiada on za prawidłową krzepliwość krwi.

Witamina C wzmacnia ogólną odporność organizmu, wspomaga walkę z chorobami, a także jest antyoksydantem, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry. Nie możemy zapominać również, że witamina C wzmacnia naczynia krwionośne.

Błonnik pomaga uregulować pracę jelit oraz wspomaga metabolizm. Dzięki temu salsefia jest dobrym pożywieniem dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym lub są na diecie redukującej masę ciała.

Nie należy zapomnieć o inulinie, która jest wielocukrem o bardzo pozytywnym dla naszego organizmu działaniu. Zmniejsza ona ryzyko pojawienia się miażdżycy, cukrzycy czy problemów z układem trawiennym.

Ile kalorii ma salsefia?

Salsefia należy do warzyw, które są niskokaloryczne. W 100 gramach kozibrodu porolistnego znajdziemy zaledwie 16 kcal. Jest to dobry powód do spożywania salsefii dla osób będących na diecie odchudzającej.

Zastosowania kulinarne salsefii

Salsefia dość często porównywana jest do skorzonery czy pietruszki nie tylko ze względu na wygląd, ale również smak. Wiele osób twierdzi, że kozibród porolistny smakuje jak pietruszka oraz skorzonera połączone ze sobą.

Salsefię możemy jeść na surowo, gotować, marynować, piec oraz smażyć. Z tego powodu jest ona stosowana jako dodatek do sałatek, surówek, potraw mięsnych, a nawet jak baza do przygotowania niektórych potraw, na przykład zup o kremowej konsystencji.

Jak gotować salsefię, aby była smaczna i zdrowa?

Salsefię należy obrać ze skórki, a następnie moczyć kilka minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Pozwoli to na zachowanie naturalnej barwy korzenia kozibrodu porolistnego.

Salsefię wrzucamy do wrzącej wody, a następnie gotujemy przez około 15 do 20 minut pod przykryciem. Na chwilę przed włożeniem salsefii, do gorącej wody dodajemy sól oraz cukier.

Korzeń kozibrodu porolistnego możemy mrozić, gotować w wodzie oraz na parze, a także marynować oraz stosować na jeszcze inne kulinarne sposoby, o których już wspomnieliśmy.

Jak wygląda uprawa salsefii?

Najlepsze plony kozibrodu porolistnego uzyskamy, gdy gleba, na której jest on uprawiany ma średnią wilgotność, jest próchnicza o lekko zasadowym pH gleby, które nie przekracza wartości 7,5.

Salsefia jest wysoce odporna na susze, jednak wyłącznie, gdy trwają one dość krótko. Roślina ta nie znosi natomiast nadmiaru wody, który jest dla niej szkodliwy.

Kiedy i jak sadzić salsefię?

Salsefię siejemy bezpośrednio do gruntu w 2 lub 3 tygodniu kwietnia. Kozibród porolistny należy do roślin lubiących słońce i stanowiska nasłonecznione. Jednak dzielnie poradzi on sobie również w tak zwanym, półcieniu.

Kiedy jest czas zbiorów salsefii?

Salsefia jest gotowa do zbiorów na jesień. Jednak lepiej jest poczekać trochę z rozpoczęciem zbiorów do pierwszych przymrozków, które sprawią, że salsefia będzie smaczniejsza.

Po zebraniu, kozibród porolistny możemy przechowywać przez kilka miesięcy. Ważne, aby trzymać plony w chłodnym i zacienionym miejscu. Ponadto, salsefię trzymamy w gruncie lub pod przykryciem.

Producenci i ceny salsefii

Kozibród porolistny należy do roślin dość trudno dostępnych jeśli chodzi o gotowe do zjedzenia korzenie tej rośliny. Najłatwiej zetknąć się z nasionami salsefii w 2 gramowych opakowaniach. Jeśli ich szukamy to pomocą służyć będą takie firmy jak W. Legutko, Plantico czy Franchi. Ceny nasion wahają się od około 2 do 5 złotych za 2 gramy.

Więcej o salsefii możecie dowiedzieć się z poniższego filmiku:

Czy mieliście okazję posmakować salsefii? Czy Wam smakowała?

Dajcie znać w komentarzach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *